Tilbake

Båtbetjening på Solnes.

Båten heter Naustvik  og det er en Sting 535 PRO som er utstyrt med 50 HK Evinrude motor og 2 vindskjermer.

Båt/Sting-535-pro

Fortøyning

Det er lagt ut fortøyning utenfor moloen med dragtau til lands. Båten kan ligge i fortøyningen når noen er tilstede, men ved avreise må båten tas opp i naustet. For vinteropplag skal fortøyningen legges på bunn ved å ta av bøen som smøyes løs fra dragringen. Dragtauet legges opp i fjæra og festes til steiner/fjell. Båten tas på tralle og dras opp i naustet.

Slipp-Solnes

Det er støpt en slipp med hjulspor på hver side og laget en tralle som passer til båten og slippen. Under trappen i naustet er det montert en vinsj på veggen som trallen og båten kan dras opp med.

Opptaking av båt

Båten må tas opp på flo sjø (høyvann). Trallen rulles ut i vannet (vent til den synker) og båten dras opp i krybben. Tilpassede dratau tilkoblet vinsjen festes i båten og tralla. Start vinsjen og dra båten i posisjon på trallen og videre opp.

Trallen sikres/låses så den ikke ruller ned, og båten sikres på trallen før wiren fra vinsjen festes direkte til trallen. Dra trallen med båt opp og inn på gulvet til båten stopper i trappen. Ta ut pluggen fra stikkontakten for vinsjen.

Motoren tiltes ned i et plastkar (pga. sjøvann kommer inn ved storm) og på en fjøl og avlastes. Hvis det er vinteropplag, må motoren kjøres i ferskvann ved hjelp av klokker og slange. Følg instruksjonsboken for opplag av motoren, for kort eller lengere tid opplag. Hjulene på trallen avlastes ved å jekke opp trallen foran og bak med "garasjejekken" som finnes i naustet, og deretter plaseres de 4 tilpassede klossene under trallen foran og bak.

Utsetting av båt

Når båten skal settes ut, benyttes en ekstra talje som festes i moloen. Den ene enden av tauet festes bak i tralla og den andre enden til vinsjens krok. Sikre båt og tralle med spesialtauene foran bundet slakk til trappen så trallen og båten ikke ruller ukontrollert ut fra slippen. Kjør vinsjen og slakk tauene foran til trallen begynner å trille selv. Påse at hjulene treffer sporene i slippen. Kontroller sjøsettingen med å holde igjen med tauene- eller skyv. Det vil være en stor fordel at man er med på en instruksjon før bruk av båten.